Onze klanten waarderen ons met een 4.8
sterren
phone

Last van een verstopte afvoer in de keuken?

Een verstopping komt altijd ongelegen, zo ook een verstopte afvoer in de keuken. Met alles wat door de gootsteen wordt gespoeld in de keuken, is dit dé afvoer die het snelste verstopt raakt. Riool Totaal Service in Noord-Brabant helpt je graag! 

verstopte afvoer keuken

Oorzaak van een verstopte afvoer in de keuken

Een verstopte afvoer komt helaas vaak voor, ook in de keuken. De oorzaak hiervan kan verschillen. De meest voorkomende oorzaken zijn etensresten en vetresten.

Keuken afvoer verstopt door etensresten

Etensresten zijn de grootste oorzaak van een verstopte afvoer in de keuken. Dit komt doordat elke dag borden en pannen worden afgespoeld of afgewassen waarbij de etensresten in de afvoer kunnen verdwijnen. Wanneer de etensresten in de afvoer terecht komen in combinatie met niet al te warm water en zeep kan dit ervoor zorgen dat de afvoer verstopt raakt. Veeg dus eerst de borden en pannen goed af met een doek of keukenrol, voordat je deze afwast of afspoelt.

Keuken afvoer verstopt door vetresten

Net zoals bij etensresten kunnen vetresten in de afvoer terecht komen bij het afspoelen en afwassen van borden en pannen. Zoals je wellicht al hebt gemerkt na het koken, gaat vet stollen zodra het afkoelt. Hierdoor blijft het vet aan de wanden van de leiding plakken. Elke volgende lading vet die in de afvoer terecht komt, stapelt zich hierbij op wat zich uiteindelijk uit in een verstopte afvoer.

Verstopte keuken afvoer repareren

Hoe de verstopte keukenafvoer gerepareerd kan worden, varieert per situatie. Soms kun je het eenvoudig zelf oplossen door gebruik te maken van een ontstopper of door heet, kokend water door de afvoer te gieten. In andere gevallen is dit niet voldoende en kun je het beste professionele hulp inschakelen. Zo weet je zeker dat de afvoer volledig ontstopt wordt en dat de afvoer niet (verder) beschadigd raakt. Heb je de ontstopping zelf opgelost maar blijft deze telkens terugkomen? Riool Totaal Service inspecteert je riool vakkundig.

Verstopte keuken afvoer reparatie door Riool Totaal Service

Blijft je keukenafvoer verstopt na het gebruik van een ontstopper of heet water? Riool Totaal Service komt graag bij je langs om het probleem op te lossen! Woon je in (de omgeving van) Eindhoven, Breda, Tilburg, Den Bosch of Nijmegen? Neem dan vandaag nog contact op of maak een afspraak. Wij zijn 24/7 bereikbaar!

hardnekkige verstopping keukenafvoer

Heb je last van een keukenafvoer die verstopt is? Het kan onduidelijk zijn waar dit vandaan komt. Heb je bijvoorbeeld last van meerdere waterpunten die overstromen of waar het water niet goed meer wegspoelt? Dan kan het zijn dat de verstopping dieper in de riolering plaatsvindt. Heb je last van een waterpunt waar het water niet meer wegloopt? Dan is het waarschijnlijk een lokale verstopping die dichter bij het waterpunt zit. Laat Riool Totaal Service de verstopping in je keuken lokaliseren en wij verhelpen de verstopping.

Verstopte keuken tips 

Als je een verstopte keuken hebt, dan ben je waarschijnlijk niet zo goed in zoeken. Een keuken verdwijnt namelijk niet zomaar ;). Gelukkig is Riool Totaal Service onder andere goed in het vinden van keukens en verstoppingen. Een verstopping in de keuken is meestal de keukenafvoer. Door de hoeveelheid etensresten en daarmee vetophopingen. Dit vindt meestal plaats in de sifon (ook wel zwanenhals of waterslot genoemd). Wij hebben 2 tips voor je om te kijken of je de verstopping zelf kunt verhelpen.

Tip 1: Keukenafvoer ontstoppen met afwasmiddel

– Mix afwasmiddel en heet water om vet op te lossen.

Let op: deze tip werkt alleen bij lichte verstoppingen

Tip 2: Keukenafvoer ontstoppen met ontstopper

– Mocht vet niet het probleem zijn, dan kan een ontstopper de verstopping verhelpen. Plaats de ontstopper in het water en druk deze stevig op de afvoer. Mocht de ontstopper niet onder water staan, vul de gootsteen dan met wat extra water. Trek vervolgens de ontstopper naar je toe. Als het goed is, voel je de zuigkracht toenemen. Herhaal dit proces tot de verstopping boven water komt.

Gootsteen keuken verstopt

Als je gootsteen in de keuken verstopt is, dan kan dit tot vervelende problemen leiden. Naast dat het onhandig is, kan dit tot veel stank en rioolvliegjes leiden. Als kalkaanslag de oorzaak is van de verstopping, dan kun je proberen soda en azijn te mixen. Meng een halve liter azijn met een pak soda. Tijdens het mixen kan het mengsel bruisen. Giet het vervolgens langzaam in de gootsteen. Laat dit een nacht intrekken en spoel het de volgende dag weg met heet water.